Trojan - pienkone vai vanha hävittäjä? | Trojan - a small aircraft or an old fighter?

Perjantai 22.7.2016 - Reino Myllymäki


"Pienkone joutui tekemään pakkolaskun pellolle Jämijärvellä", lukee Satakunnan Kansan nettiuutisessa 16.7.2016.

"Vanha hävittäjä teki pakkolaskun pellolle", uutisoi puolestaan Keski-Uusimaa-lehti 18.7.2016.

Kummasta on kysymys, pienkoneesta vai vanhasta hävittäjästä, kun amerikkalaisvalmisteinen North American T-28 Trojan teki pakkolaskun pellolle lauantai-iltana 16.7.2016?

Trojan on kaksipaikkainen koulukone, joka korvasi sodanaikaiset Harvardit ja Texanit. Vaikka kone on kaksipaikkainen, luokittelu pienkoneeksi ei kuulosta oikealta. Koneen lentoonlähtöpaino on suurimmillaan nelisen tonnia ja keulan tähtimoottorissa riehuu 1 425 hepoa.

Moottori on Wright R-1820 Cyclone, samaa tyyppiä käytettiin toisen maailmansodan aikana hävittäjäkoneissa, kuten Brewstereissä ja Curtiss Hawkeissa. Silti Trojanin tituleeraaminen vanhaksi hävittäjäkoneeksi on virhe sekin, koulukoneesta kun on kysymys.

North_American_T-28_Trojan_2016-07-16_Jami_B.jpg

"A small aircraft had to make forced landing on grassland at Jämijärvi" (in news of Satakunnan Kansa on July 16th 2016).

"An old fighter made forced landing on grassland" (in news of Keski-Uusimaa on July 18th 2016).

Is North American T-28 Trojan a small aircraft or an old fighter?

Trojan is a two-seat trainer which substituted Harvards and Texans. Although it is two-seat, it is not small. The maximum takeoff weight is about four tons and the engine has 1 425 horsepowers.

The engine is Wright R-1820 Cyclone. The engine type has used in WWII era fighters like Brewster and Curtiss Hawk. Although Trojan has same engine type than WWII fighters, it is not ant fighter. It is a trainer.

Avainsanat: aviation history, airshow, old aircraft, Jämi