Helsinki-Vantaan lentokenttä

Osoite: Lentoasemantie 1, 01530 VANTAA (Matkustajaterminaalit)

Helsingin uusi lentoasema valmistui kesällä 1952 ja säännöllinen lentoliikenne siirtyi sinne Malmilta saman vuoden aikana. Lentoasemaan kuului aluksi lennonvarmistusrakennus, 2 000 metriä pitkä kiitotie, asemataso sekä matkustajaparakki. 1 800 metriä pitkä sivukiitotie valmistui muutama vuosi myöhemmin. Varsinainen asemarakennus valmistui vuonna 1969. Vuonna 1977 Helsinki-Vantaaksi nimensä muuttanut lentoasema on kokenut sittemmin liki täydellisen muodonmuutoksen laajentuen niin liikennealueen, matkustajaterminaalien- ja palveluiden kuin liikenneyhteyksienkin osalta, tekniikan alueen muodonmuutosta unohtamatta. Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitystä on määrittänyt vuosikymmenien mittaan eniten lentomatkustamisen kasvanut volyymi. Toiminnan käynnistyessä vuonna 1952 lentoaseman läpi kulki reilut 18 000 matkustajaa, kun vuonna 2019 Helsinki-Vantaan kautta matkusti jo huimat 21,9 miljoonaa ihmistä.

Lentoasema valittiin ensimmäisen kerran maailman parhaimpien lentoasemien joukkoon vuonna 1998, josta lähtien se on kuulunut lentokenttien aateliin. Nykyisin Helsinki-Vantaa on Pohjois-Euroopan johtava kaukoliikenneasema Euroopan ja Aasian välisessä liikenteessä

Ensimmäinen pysyvä ilmailuhistoriaa esittelevä näyttely avattiin Helsinki-Vantaan lentoaseman pohjakerrokseen vuonna 1972. Lentoasemalla on kattoterassi lentokoneiden katselijoita ja kuvaajia varten.

https://www.finavia.fi/fi/lentoasemat/helsinki-vantaa/lentoasemalla/lyhyesti/historia

https://fi.wikipedia.org/wiki/Helsinki-Vantaan_lentoasema

http://www.lentoposti.fi/uutiset/pian_jo_68_vuotiaan_helsinki_vantaan_lentoaseman_historiasta_julkaistiin_700_valokuvaa

Helsinki-Vantaan lentoaseman alueen historiasta on koottu Aviapolis-video. Se on osa Virtuaalimatka Vantaan historiaan -sarjaa, josta on aiemmin julkaistu Vantaa-kanavalla neljä osaa. Sarjan ovat suunnitelleet Vantaan kaupunginmuseo, Vantaa-Seura sekä VisitVantaa.

Lentoasemalla ja sen lähiympäristössä on useita suosittuja lentokoneiden katselu- ja kuvauspaikkoja.

https://www.finavia.fi/fi/lentoasemat/helsinki-vantaa/lentoasemalla/palvelut-ja-toiminnot/lentokoneiden-katselu-spottaus-ja