Hietaniemen hautausmaa

Osoite: Hietaniemenkatu 20, 00100 HELSINKI

Alppilentäjien hauta: Vuonna 1920 suomalaislentäjät olivat noutamassa kahta Suomen ilmailuvoimien tilaamaa Savoia S.9 -lentovenettä Italiasta. Koneet nousivat ilmaan Lago Maggiore-järveltä. Sveitsissä molemmat koneet syöksyivät maahan potkurivian vuoksi. Turmassa kuoli kolme suomalaislentäjää ja italialainen mekaanikko. Suomalaisten Alppilentäjien uurnat on haudattu Hietaniemen hautausmaalle.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Alppilent%C3%A4j%C3%A4t

Harmon-palkitun hauta: Kustaa Pukkinen oli ensimmäinen suomalaislentäjä, joka sai Harmon-patsaan. Hän oli Suomen Ilmailuvoimien alkuaikojen lentäjä, joka toimi mm. lento-oppilaiden tarkastuslentäjänä. Hän kuoli lento-onnettomuudessa Viipurissa 1926. Harmon-patsas on Suomen Ilmailuliiton kiertopalkinto ansioituneille suomalaisille lentäjille. Pukkisen Harmon-patsas on varastettu hautakiveltä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kustaa_Pukkinen

https://fi.wikipedia.org/wiki/Harmon-patsas

Liikennelentäjän hauta: Gunnar Lihr oli Suomen ensimmäinen liikennelentäjäksi koulutettu henkilö. Hän tuli Aero O/Y:n palvelukseen lentäjänä vuonna 1924. Lihr ja sähköttäjä Evald Hartikainen saivat surmansa Tukholmaan tehdyllä postilennolla vuonna 1937 kun kone teki pakkolaskun liian heikolle järven jäälle.

Lauttasaaressa sijaitseva katu Lentokapteeninkuja on saanut nimensä siitä, että Lihrit rakennuttivat itselleen talon nykyisen Lentokapteeninkujan päähän, meren rannalle. Alkuperäistä rakennusta ei enää ole.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Gunnar_Lihr

https://www.lauttasaari.fi/kohteet/17-lentokapteeninkuja/

Muut: Hietaniemeen on haudattu myös sota-ajan hävittäjälentäjät, Mannerheim-ristin ritarit Gustaf Erik Magnusson ja Nils Katajainen.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Gustaf_Magnusson

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nils_Katajainen

Hietaniemen hautausmaan alueella on yhteensä 26:n Mannerheim-ristin ritarin viimeinen leposija. Uurnalehto ja Hietaniemen alue: 14 ritaria, joukossa mm. Pietari Autti, Arvid Jantunen, Ahti Vuorensola, jne. Hautausmaan Uusi alue, Vanha alue ja Kaartin hautausmaa: 12 ritaria, mm. mm. Ruben Lagus, "Eka" Magnusson, Rudolf Walden, Armas-Eino Martola, jne.

http://www.mannerheim-ristinritarit.fi/ritarit

Hietaniemen hautausmaan sankarihautausmaalle on haudattu italialainen Diego Manzocchi, joka lensi Talvisodassa Lentolaivue 26:ssa sotalentoja suomalaisten kanssa. Hän sai surmansa maaliskuussa 1940 kun pakkolasku Fiat-hävittäjällä epäonnistui. Manzocchin haudan alkuperäisessä muistokivessä kaikki oleelliset tiedot olivat väärin. Ilmailumuseoyhdistyksen jäsen Marco Corsi otti asiakseen kiven vaihtamisen ja sai Helsingin Seurakuntayhtymän vaihtamaan kiven oikeilla tiedoilla varustettuun. Vaihto tapahtui vuonna 2017.

https://www.ilmailumuseoyhdistys.fi/uutiset.html?114175