Porkkalan alueen lentokenttä

Osoite: Lentotie, 02480 FRIGGESBY

Porkkalan alue oli vuokrattu jatkosodan rauhansopimuksen mukaisesti Neuvostoliitolle sotilastukikohdaksi vuodesta 1944 alkaen. Porkkalan suomalainen väestö poistui alueelta. Porkkalassa oli noin 20 000 venäläistä sotilasta ja noin 10 000 siviiliä, Neuvostoliittolaiset olivat Porkkalassa vuoteen 1956 asti. Alkujaan vuokrasopimuksen oli määrä kestää 50 vuotta.

12 vuoden vuokra-aikana vanhoja rakennuksia purettiin pois ja uusia tehtiin tilalle. Tukikohtaan rakennettiin uusia teitä ja suuria, maanalaisia varastoluolia. Friggesbyssä oli rakennettu lentokenttä ja Degerbyn alueelle ja Pikkalan kartanon maille Siuntioon oli rakennettu leipomot. Alueella oli myös uusi satama sekä sairaala- ja koulurakennuksia. Myöhemmin suurin osa venäläisten rakentamista rakennuksista purettiin pois niiden huonokuntoisuuden vuoksi.

Porkkalan lentokenttä sijaitsi vain noin 35 kilometrin päässä Helsingistä, Friggesbyn kylän takana. Lentokenttä oli tarkoitettu suihkukoneille ja kiitorataa käytti mm. MiG-15-hävittäjälaivue. Kiitoradan pituus oli 2 200 metriä ja se oli päällystetty teräslevyillä sekä kestopäällysteellä. Kenttäalueen reunoilla on yhteensä 33 betoniseinäistä suojaa ja 7 hiekkaseinäistä avointa suojaa, jotka ovat tänäkin päivänä löydettävissä. Alueelta löytyvät myös räjäytetty tiilirakennus sekä pellon keskellä sijaitseva suuri betonirakennelma.

https://lahiera.wordpress.com/2018/06/02/porkkala-sarja-osa-6-porkkala-airport/

https://paulijokinen.fi/paivan-loyto-porkkalan-lentokentta/

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/01/22/puna-armeija-purki-sotilastukikohtansa-ja-palautti-porkkalan-yllattaen
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001029582.html

https://fi.wikipedia.org/wiki/Porkkalan_vuokra-alue

Porkkalan vuokra-aikana oli Hangontien varressa Degerbyssä lisäksi pieni lentokenttä tukikohdan yhteyskoneille. Nykyisin Torbackan lentokenttä on yksityinen ultrakenttä, jota operoi Flygklubb Torbackan Lentokerho Ry.

Osoite: Torbackantie 27, 10160 Degerby